Belgian Worldwide Music Night: ontmoet de artiesten!

Op maandag 23 mei, vanaf 18.30 uur, zijn we in de AB Club om het beste van de Belgische wereldmuziek te ontdekken. Een beetje geluid om je enthousiast te maken!

18.30 / 20.30 / 21.30 – XOGN

XOGN muzikale cultuur schommelt ergens tussen Brussel en Dakar. Dj-selector/party-organisator/platenhandelaar, hij verbleef 10 jaar in Senegal. Hij heeft daar een muziekwinkel gerund, een maandelijks feest georganiseerd en radioprogramma’s gehad. Stap voor stap werd Afrikaanse muziek een echte passie. Terug in België, specialiseerde hij zich in de platenverkoop en was hij regelmatig dj op Afrikaanse en Tropische feesten. En hij geniet echt van het mixen bij Kiosk Radio elke maand!

19.00 – Mamaliga Orkestar

Gegrepen door de diepte en intensiteit van de zigeunercultuur, vooral door de muziek, herkennen Lise en Silvia elkaar bij hun ontmoeting als de juiste handlanger om ter plaatse op te zoeken, en ze vertrekken samen naar het diepste zigeunerland. In zeer verschillende omstandigheden, maar die tot een resultaat leiden dat op het eerste gezicht gelijkaardig lijkt, vinden zij wederzijds een zigeuner-echtgenoot, die zij elk gedurende meerdere jaren aan hun zijde houden.

Aurélie raakte betrokken bij deze kermis in 2013. Eerst tijdens een reis naar Roemenië die haar kennis liet maken met de zigeuners van Transsylvanië en hun muziek, vervolgens in de ontmoeting met Silvia, en de daaruit voortvloeiende oprichting van het duo Odessalavie, en ten slotte het kruisen van Lise tijdens de heetste zomer Van de geschiedenis . In 2019 sluiten Dorothée Pietquin en Clem Thomas zich graag aan bij het avontuur, met hun muzikale reizen die niet al te veel met het onderwerp te maken hebben, maar zeer rijk en relevant zijn voor de heterodoxie van de bedoeling van het project. Het ontstaan van het project “Mamaliga Orkestar” is het resultaat van hun respectieve en gemeenschappelijke ervaring, door de Roma-wereld die zij op hun eigen manier in hun nog niet zo oude en waardige huid dragen. 2021 wordt gekenmerkt door de fantasmagorische voorbereiding en release van hun eerste album (bij het label homerecords, 26 november 2021) Sinds januari 2022 komt de groep in de catalogus van “Chouette asbl”. Voor de rest, alleen liefde, glorie en schoonheid, en extragalactische tours.

19.30 / 20.30 / 22.30 – La Dame

Dj en producer La Dame, geboren in de Franse Alpen en nu gebaseerd in Brussel, verkent muziek met een onverzadigbaar enthousiasme en nieuwsgierigheid, en verspreidt haar unieke energie en haar liefde voor verschillende culturen op de dansvloer. Als producer bracht ze EP’s, remixes en tracks uit voor labels als Blanc Manioc, Wonderwheel Recordings en Heavenly Sweetness (onder andere). La Dame is ook een resident van de beruchte Kiosk Radio in België, en host een maandelijkse show gewijd aan Braziliaanse muziek op Radio Meuh in Frankrijk.

Formeel bekend als dj Carie, veranderde ze haar naam toen ze in 2018 begon met het produceren van muziek. La Dame is zeer productief. Haar originaliteit is erin slagen om verschillende muziekstijlen te combineren, net als in haar mixen. Haar cross-over stijl reist tussen Uk bass, Kuduro, Deep Dubstep, Halftime, DnB, Club muziek…Haar laatste track ‘Mordido’ (Blanc Manioc) uitgebracht op 11 maart 22, een samenwerking met percussionist Cyril Atef (Congorock, Bumcello), illustreert de energie die ze kan uitsturen op de dansvloer. Ze werkte samen met muzikanten als David Walters, Deheb, Florian Pelissier, remixte Miguel Ballumbrosio, Yeahman, Malz, Mbkong, enz.

La Dame beschrijft zichzelf als een “lusolover” (liefhebber van culturen die Portugees spreken) sinds ze in Brazilië en Portugal heeft gewoond. In 2018 begon ze een radioshow gewijd aan Braziliaanse muziek op het Alpine radiostation Radio Meuh. Deze show heet Hotmosphere, ter ere van een album van de percussionist Dom Um Romão. Er zijn eigenlijk meer dan 40 shows online: van bossa nova tot jazz, tot rap en MPB, tot trap & sambass… Ze nodigde bekende selecteurs uit zoals dj Tahira, Batukizer, Palo Santo Disco & Coco Maria, dj Flavya, Dr Drumah, enz.

20.00 – Constanza Guzman

Constanza Guzman is een singer-songwriter van Chileense afkomst die in België woont. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en in Chili, Argentinië, Brazilië en Cuba.

Geboren in een familie van intellectuelen en kunstenaars, waren muziek en politiek altijd aanwezig in haar jeugd. Door haar ontmoetingen met cantautores, Latijns-Amerikaanse singer-songwriters, begon Constanza haar eigen liedjes in het Spaans en Portugees te schrijven en albums op te nemen.

Ze trad op op verschillende nationale en internationale podia (ChilEuropa Jazz Festival in Chili, La Habana Festival in Cuba, Leuven Jazz, Muziekpublique, enz.) en werkte samen met vele artiesten uit de wereld- en jazzscene (Guillermo García de Quilapayún, Pierre Van Dormael, Jean-François Prins, Orion Morales, Tuur Florizoone, …)

Zijn laatste album “Melodías del Instante” werd uitgebracht op het Gam Music label in 2022. 

21.00 – Hands in Motion

Darbuka, gongs, berimbaus, kalimbas, pandeiro, riqq, doholla, bendirs, udu,… Het is een greep uit het instrumentarium van Hands in Motion. Dit percussietrio van muzikanten Simon Leleux (Fabrizio Cassol / I Silenti, Refugees for Refugees), Robbe Kieckens (Lamekan Ensemble, Myrddin De Cauter) en Célestin Massot creëert een grenzeloze klankenwereld.

Van Senegal tot Oost-Europa, van Brazilië tot Indië, van het klassiek conservatorium tot de nomadenvolkeren, gevoed door al hun invloeden ontmoeten deze artiesten elkaar in een muzikaal laboratorium waar ze, al jonglerend met codes uit verschillende tradities een nieuwe expressieve ruimte creëren die uiterst hedendaags en vernieuwend is. 

Minimalistische klankklagen, meeslepende grooves en akoestische trance. Hun muziek is organisch, contrasterend, diep en subtiel tegelijk. Afwisselend creëren ze melodieën en texturen die je kunnen doen denken aan Philip Glass, Mammal Hands of Why the Eye?. De sferen van Hands In Motion nodigen uit tot bewegen en delen.

22.00 – M.Chuzi

Wereldwijze afrogroovesaus uit Brussel.

Groovemachine M.CHUZI (BXL) maakt wereldwijze saus op basis van Brusselse mengelmoes. Een spicy mix van afrogrooves, funk, world jazz en de spacy soundscape van een grootstad. M.CHUZI overgiet het podium met dansbaar, aanstekelijk muzikaal experiment op authentieke wijze. De Brusselse Jungle By Night? Ze bestaat!

Drummer Jan Heirman en Bass Man Niels d’Haegheleer vormen de basis, chef-sauciers Basile Bourtembourg (keys), Gil Duarte Da Cruz (gitaar) en Band Man Thomas De Vries (gitaar) kruiden del boel af en het ultieme dikkingsmiddel wordt verzorgd door een blazerssectie met Mattéo Badet (tenorsax), Robbe Latré (trompet & bugel) en Martin Lissoir (baritonsax). Met leden van onder meer Okkupeerder, Tommy Green & The Blues Machine, Azmari en NAFT.

In 2019 won M.CHUZI de wedstrijd Soundtrack, sindsdien zijn ze niet meer te stoppen. In november 2022 verschijnt hun debuutalbum PAPARA op Sdban Records. 

Een avond die mogelijk werd gemaakt dankzij de steun van GC De Markten, Ancienne Belgique, Sabam For Culture, Playright+, VI.BE, Wallonie-Bruxelles Musiques, Conseil de la Musique en de Fédération Wallonie-Bruxelles