Belgian World Music Night 2021 #2: ontdek de line-up

Hoog tijd om jullie de selectie voor onze volgende Belgian World Music Night voor te stellen!
Uit de talrijke voorstellen op de longlist selecteerde de jury 4 bands die we jullie met plezier voorstellen op zondag 23 mei.

Hier zijn ze, en we hopen dat jullie de line-up even aantrekkelijk vinden als wij!

Programma :
19:30 – Kaito Winse
20:05 – Ana Diaz
20:40 – Azmari
21:20 – Les Sheiks Shikhats & B’net Chaabi

19:30 – Kaito Winse

Kaito Winse groeide op in een familie van griots uit Lankoué, in de regio Sourou in het noorden van Burkina Faso. Hij getuigt van een erg individueel en complex universum, en evoceert diverse populaire stijlen, lofzangen en feestelijke ritmes door middel van zijn instrumenten. Zijn krachtige en bezwerende stem kan de vergelijking met de intensiteit van operastemmen met gemak doorstaan. Hij nodigt ons uit te luisteren naar boodschappen die waarheden van zijn voorouders in zich dragen. Kaito beheerst verschillende instrumenten, gaande van zang tot calabas, de kora en de tama. Zijn muziek biedt een unieke ervaring waarin muzikale codes dooreen worden gegooid en zich bewegen op het kruispunt waar traditionele, aangeleerde en populaire muziek elkaar ontmoeten. Zijn eerste solo album ‘Kaladounia’ kwam uit op het Rebel Up label op 2 oktober 2020. Als artiest met een open blik op de wereld, begeeft Kaito zich ook in verkennende projecten met artiesten uit de muzikale underground scene.

20:05 – Ana Diaz

Ana Diaz is een singer-songwriter en performer. Zij is de kleindochter van migranten uit Gallicië die hun land ontvluchtten tijdens de dictatuur van Franco. Zij werd omringd door haar tantes (leden van de groep Ialma), ooms, neven en nichten en grootouders en sedert haar geboorte ondergedompeld in de Gallicische folklore. Op vroege leeftijd zong zij al de traditionele liederen uit deze regio in het noordwesten van Spanje. Haar nieuw project, ‘Malosera’, bevat liederen met een erg breed spectrum aan klanken en invloeden. Ana Diaz componeert en schrijft, maar herwerkt ook traditionele liederen, onder begeleiding van andere muzikanten.

20:40 – Azmari

Ontstaan in Brussel in 2015, onderneemt Azmari een reis tussen ethiogroove en afrobeat, orientaalse geluiden en waanzinnige ritmes. Met een zondvloed aan brullende saxofoons en ontketende afro ritmes, creëren de zes muzikanten van de groep een sound die tegelijk energiek en betoverend klinkt en je meevoert naar een vibrerende en transcendent(al)e ervaring.
Na talrijke concerten overal in Europa tot Istanbul en twee EP’s, brachten zij heel onlangs hun eerste album op de markt, verdeeld door Sdban Utra.

21:20 – Les Sheiks Shikhats & B’net Chaabi

Vurige melodieën, betoverende zang, verbluffende koperblazers en een explosieve chaabi groove. De Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi zullen je bedwelmen met alle kracht en schoonheid van een verborgen muzikale en poëtische traditie!
Via dit project willen Laïla Amezian en Laurent Blondiau enerzijds hulde brengen aan de Ghanayats en de Shikhats, muzikantes die voor de vrijheid van meningsuiting streden via kunst en cultuur. Anderzijds bouwen ze ook voort op het cultureel erfgoed dat deze zangeressen sinds het einde van de 19e eeuw in heel Marokko hebben gepopulariseerd, en dat hier in België via de diaspora wordt voortgezet.