Belgian Worldwide Music Night 2025 – Tweede Belgian Worldwide Music Awards

Op dinsdag 28 januari 2025, tijdens de Week van de Belgische muziek, vierde de Belgische ‘worldwide music’ sector de diversiteit en levendigheid van deze boeiende muziekscene. 

In de club van de Ancienne Belgique in Brussel kwamen sector, nationale en internationale professionals en publiek samen voor 4 showcaseconcerten én de uitreiking van de tweede Belgian Worldwide Music Awards.

Voor de concerten selecteerde een externe jury 4 bands die hun repertoire aan het publiek konden voorstellen. NENA, Soledad Kalza & Sina Kienou, Peixe e Limão en Gaïsha toonden hun project aan Belgische en internationale professionals en enthousiaste muziekliefhebbers. De ideale manier om speelkansen te verzekeren op nationale en internationale podia!

Sinds vorig jaar worden de showcases afgewisseld met de uitreiking van de Belgian Worldwide Music Awards. Met die awards zet het Belgian Worldwide Music Network de sector extra in de spotlight én bekroont ze de artiesten en professionals voor hun bijdrage aan de uitstraling van de sector. Juryleden Michaël Robberechts (VRT Radio 1), Lieve Boussauw (muziekfotograaf), Csilla Deak (Maison de la création) en Rémi Planchenault (Belgian Independent Music Association) kozen op basis van de longlist de genomineerden per categorie en selecteerden ook de uiteindelijke winnaars. Voor de categorie ‘album’ was er naast de keuze van de jury ook een publieksprijs.

Opmerkelijk initiatief pers/promo
Winnaar: Hide & Seek Festival
Andere genomineerden: Dia de Muertos Marolles-Marollen, Toernee Mondial

Het Hide & Seek Festival is veel meer dan een gewoon muziekfestival. Het is een muzikale reis naar verre oorden, waarbij je wordt meegenomen op een avontuurlijke tocht door de traditionele muziek van verschillende culturen van over de hele wereld in ongewone Brusselse locaties. Het Hide & Seek Festival biedt een rijke en diverse muzikale ervaring.
Maar dat is niet alles! Sinds 2023 zet het Hide & Seek Festival met een showcase luik extra in op het promoten van lokale artiesten. Deze getalenteerde muzikanten en artiesten presenteren hun repertoire en krijgen zo de kans om hun muziek met een breder publiek en programmatoren te delen. Dit zorgt voor een perfecte mix van internationaal talent en lokaal vakmanschap, waardoor het festival zowel een wereldse als een Brusselse vibe heeft.

Opmerkelijke live performance
Winnaar: Orchestre International du Vetex
Andere genomineerden: Black Flower, Tamala

Orchestre International du Vetex: Ze vierden in 2024 hun 20-jarige bestaan en traden al op meer dan 900 podia in binnen- en buitenland op. Het Orchestre International du Vetex is een crazy brassband met muzikanten afkomstig uit België, Frankrijk en de Balkan. De band heeft zijn eigen universum gecreëerd: hun muziek is een ‘loco’ combinatie van latin-geïnspireerde Balkan muziek, gemengd met tarantella, polka of cumbia. Alles in een punky verpakking.

Beloftevol talent
Winnaar: Peixe e Limão
Andere genomineerden: Araponga, Helena Casella

Peixe e Limão: Het Italiaans-Belgische trio Peixe e Limão zweeft tussen folk, klassieke muziek, pop en jazz. Gewapend met cello, akoestische gitaar en stem, brengen ze aan een eigen meertalig repertoire waarin de stem van Flavia Clementi verleidt met eigenzinnige songs die zich laten inspireren door Caetano Veloso, het Ierse Lankum, of zelfs de gedichten van Jacques Prévert. Gitarist Thomas Van Bogaert en cellist Federico Bragetti zorgen nu eens voor oorstrelende melodieën om vervolgens een andere richting in te slaan met verrassende, ritmische arrangementen.

Carrière
Winnaar: Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey)
Andere genomineerden: Emmanuelle Soupart (Jeunesses Musicales), Marie Daulne (Zap Mama)

Dirk Van der Speeten: Hij is de drijvende kracht achter Muziekclub ‘t Ey in Belsele. Muziekclub ‘t Ey is een kleinschalige muziekclub met een belangrijke missie: kwetsbare en akoestische muziek een podium geven. De visie van Dirk op folk is dan ook zéér ruim. “Wat onmogelijk anders kan, want niemand kan een definitie plakken op dit intercultureel en zeer divers genre. Wortels zijn belangrijk, evolutie vanzelfsprekend.”
De kleinschaligheid van de club zorgt voor een heel intense en pure muziekbeleving, voor zowel artiesten als publiek. Dirk en de talrijke vrijwilligers willen muzikanten en publiek letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar brengen, om vanuit die ontmoeting ‘rijker’ naar huis terug te keren.

Voor de categorie ‘Album’ was er zowel een juryprijs als een publieksprijs. Daarvoor werden er maar liefst 3285 stemmen uitgebracht!

Album – keuze van de jury
Winnaar: Tamala, Diboli (label: Muziekpublique)
Andere genomineerden:

  • Massot/Florizoone/Horbaczewski, Lignes de fuite (label: eigen beheer)
  • spëcht, Triptyques (label: Zephyrus Records)
  • Taitamuki, Paisajes (label: Homerecords)

Tamala, Diboli: De groep Tamala (“reizigers”) verkent, net als zijn naam, de oneindige mogelijkheden van de ontmoeting tussen de instrumenten en muzikale werelden van Senegal en België. Geleid door een natuurlijke muzikale alchemie, pendelen de muzikanten van Tamala moeiteloos tussen traditie en vernieuwing, kracht en subtiliteit, droom en werkelijkheid.
Op hun derde album Diboli out Tamala zich officieel als quartet met harmonicaspeler/gitarist Olivier Vander Bauwede als nieuwe versterking. Diboli, het dorp op de grens tussen Senegal en Mali waar Mola Sylla’s voorouders vandaan komen, staat symbool voor de band met het verleden. Het album is dan ook een eerbetoon aan alle muzikanten waarvan de namen veelal uit het geheugen van de geschiedenis zijn verdwenen, die elk hebben bijgedragen aan de rijke West-Afrikaanse muziektradities. Bij uitbreiding staat het voor alle voorouders die op hun eigen manier hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de mensheid. Het is die spirituele connectie met het verleden in een hedendaagse context die elke noot op het album uitademt.

Album – Publieksprijs
Winnaar: Fredy Massamba – Trancestral (label: Hangaa Music)
Andere genomineerden: https://bwmn.be/nl/2025/01/publieksprijs-album-belgian-worldwide-music-awards-2025/ 

Fredy Massamba, Trancestral: Fredy Massamba groeide op in Congo-Brazzaville en woont en werkt tegenwoordig in Brussel. Hij kreeg de liefde voor muziek mee van zijn ouders en ontdekte de Congolese rumba door naar de radio te luisteren. Op zijn veertiende sloot hij zich aan bij een koor, waar hij zong en percussie speelde. In 1991 was hij één van de stichtende leden van de Tambours de Brazza, met wie hij internationaal succes kende. Hij werkte samen met onder anderen Zap Mama, Didier Awadi, Manou Gallo. Zijn album Trancestral werd opgenomen in Yaoundé (Kameroen), Brussel, Parijs en Montreal. Elk van die plaatsen bracht specifieke invloeden naar het album, dat zich beweegt tussen hip-hop, soul, rumba congolaise en traditionele ritmes uit Centraal-Afrika. 

Na afloop van de concerten werd de avond verder gezet in de KFK Hope, waar DJ Kokonuts! voor een swingende afterparty zorgde. 

Het is duidelijk dat de Belgische worldwide muziekscene leeft en bruist van het talent. België is een smeltkroes van culturen, tradities en muziekgenres, die ons land een unieke positie in het internationale muzieklandschap bezorgt. 

Het Belgian Worldwide Music Network verenigt en stimuleert de sector met diverse activiteiten, waaronder de Belgian Worldwide Music Night. Volgende datum van afspraak is 20/05/2025 voor de jaarlijkse Belgian Worldwide Music Meeting, waar de spelers uit de sector (artiesten, bookers, programmatoren, journalisten, labels…)  elkaar treffen voor talks, netwerkmomenten en meer. Save the date!

org. Belgian Worldwide Music Network, in samenwerking met en met de steun van Ancienne Belgique / Belgium Booms / VI.BE / Wallonie-Bruxelles Musiques / Conseil de la Musique / Sabam for Culture / Playright & La Fédération Wallonie-Bruxelles